Goodnews.ua


Для психологів ДСНС запустили програму супервізійної підтримки

Июнь 27
17:59 2024


Для психологів, які працюють в системі Державної служби надзвичайних ситуацій, запустили програму супервізійної підтримки.

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомила розповіла представниця Програми розвитку ООН (UNDP) в Україні Анна Стороженко.

«Щоб надавати допомогу іншим, необхідно самим бути у ресурсі. З повномасштабним вторгненням у 2022 році збільшилася кількість надзвичайних ситуацій в країні, результатом яких є і травмування, і негативні наслідки як для цивільного населення, так і для рятувальників. Попит на психологічні послуги зростає, як і зростають виклики для психологів. А психологи служби ДСНС задіяні в різних активностях, працюють з колегами на місцях, з постраждалими, тобто стресові ситуації є невідʼємною частиною їх роботи», — сказала Стороженко.

За її словами, у партнерстві з психологічною службою ДСНС Програма розвитку ООН запускає проєкт, який допоможе покращити та відновити ресурси психологам з десяти областей України. Проєкт реалізовуватиме ГО «Інститут психосоматики і травматерапії».

Як зазначив на пресконференції керівник Психологічної служби ДСНС, кандидат психологічних наук, полковник служби цивільного захисту Анатолій Сичевський, зараз в системі психологічної служби ДСНС працюють 135 психологів, навантаження на кожного фахівця становить близько 500 осіб.

Читайте також: У Києві дістали чоловіка, який впав під потяг в метро — рух відновили

За його словами, психологи ДСНС, окрім надання екстреної психологічної підтримки під час надзвичайних ситуацій, виконують ще низку завдань, таких як професійно-психологічний відбір кандидатів на службу цивільного захисту, заходи психопрофілактики, надання психологічної допомоги особовому складу ДСНС, психологічний супровід особового складу під час виконання завдань та багато іншого.

«Основні зусилля з повномасштабного вторгнення були зосереджені на наданні допомоги населенню та особовому складу. З початку ведення активних бойових дій психологи ДСНС більше 730 разів залучалися до надання екстреної психологічної допомоги постраждалим по всій території України», — сказав Сичевський.

Також, додав він, психологи ДСНС працюють з людьми під час евакуації. Так, понад 20 тисяч осіб отримали психологічну допомогу під час евакуаційних заходів.

Загалом з лютого 2022 року психологи ДСНС разом з фахівцями психічного здоровʼя державних та недержавних установ і організацій надали разову психологічну підтримку понад 250 тис. осіб, серед яких постраждалі від російських обстрілів, внутрішньо переміщені, діти та особи з інвалідністю, працівники ДСНС.

Лише протягом 2024 року до ліквідації надзвичайних ситуацій залучалося 42 тис. рятувальників, яким у 100% випадків також надавалася психологічна підтримка.

Сичевський зазначив, що посилення психологічної служби ДСНС можливе за рахунок введення нових посад, покращення матеріально-технічного забезпечення, покращення компʼютерного забезпечення і безпосередньо психічне здоровʼя самих психологів.

Як повідомлялося, підрозділи ДСНС від початку війни здійснили понад 158 тисяч виїздів на ліквідацію наслідків обстрілів окупантами населених пунктів та об’єктів інфраструктури; ліквідували 19 тис. 302 пожежі, врятували 5 тисяч 126 осіб, надали психологічну допомогу 251 тис. 439 особам.

Share

Статьи по теме

Останні новини

Известны клубы, которые хотят купить Довбика после Евро

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua