Goodnews.ua


Дії влади Грузії фактично зупиняють рух країни до ЄС — Єврорада

Июнь 28
16:11 2024


Останні законодавчі ініціативи грузинської влади, зокрема ухвалення закону про прозорість іноземного впливу, а також утиски представників громадянського суспільства, фактично ведуть до зупинки процесу вступу Грузії до ЄС.

Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться у підсумковому документі саміту ЄС, оприлюдненому на сайті Європейської ради.

«Європейська рада висловлює серйозне занепокоєння останніми подіями у Грузії. Зокрема, ухвалений закон про прозорість іноземного впливу є відступом від кроків, визначених у рекомендаціях Європейської комісії щодо кандидатського статусу. Європейська рада закликає владу Грузії прояснити свої наміри шляхом перегляду поточного курсу дій, які підривають європейський шлях Грузії та де-факто ведуть до зупинки процесу входження (до ЄС – ред.)», — підкреслюється в документі.

Також лідери країн ЄС закликали грузинську владу покласти край випадкам залякувань, погроз та фізичних нападів на представників громадянського суспільства, політичних лідерів, громадських активістів та журналістів у Грузії. Вони нагадали, що повага до цінностей та принципів, на яких заснований Європейський Союз, є важливим для будь-якої країни, яка хоче стати його членом.

У цьому контексті Європейська рада закликала владу Грузії забезпечити проведення вільних та справедливих парламентських виборів восени цього року та наголосила на необхідності запросити на ці вибори короткострокові та довгострокові спостережні місії від країн-партнерів. Зі свого боку ЄС продовжуватиме уважний моніторинг розвитку ситуації в Грузії.

Читайте також: Закон Грузії про іноагентів несумісний з європейськими стандартами — ПАРЄ

«Європейська рада підтверджує свою непохитну підтримку територіальній цілісності Грузії. Вона підтверджує тверду солідарність з народом Грузії та свою готовність продовжувати підтримку Грузії на її шляху до європейського майбутнього», — наголошується у висновках саміту ЄС.

Як повідомлялося, у четвер, 27 червня, Європейська рада розглянула продовження військової, фінансової, економічної та політичної підтримки України та обговорила це питання з Президентом Володимиром Зеленським. Другий блок тем на саміті стосувався вирішення інституційних питань, зокрема, визначення стратегічного порядку денного ЄС на наступні п’ять років та номінації на ключові керівні посади в ЄС людей, які будуть здатними виконати завдання стратегічного розвитку Європейського Союзу.

Share

Статьи по теме

Останні новини

Динамо уверенно разгромило Левый Берег

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua