Goodnews.ua


Центральній МСЕК дали на перевірку майже 19 000 рішень про інвалідності — майже всі вона лишила в силі

Октябрь 24
17:16 2024


Центральна Медико-соціальна експертна комісія залишила в силі майже 17 тисяч рішень підпорядкованих їй обласних МСЕК про надання інвалідностей, які надіслали їм на перевірку правоохоронці у ході розслідування кримінальних справ щодо співробітників ТЦК, ВЛК і МСЕК за фактами сприяння в ухиленні від мобілізації та виїзді за кордон.

Про це йдеться у статистичних даних, які надали Укрінформу в пресслужбі Офісу генерального прокурора.

Зазначається, що працівники Національної поліції і Державного бюро розслідувань станом на 1 січня цього року проводили розслідування у 312 кримінальних провадженнях такої категорії. Переважну більшість цих справ розслідували у Нацполіції – 308, і 4 справи у ДБР.

Уже цього року Нацполіція і ДБР порушили ще 161 кримінальне провадження (НП – 158, ДБР – 3) за фактами сприяння в ухиленні від мобілізації і виїзді за кордон співробітниками ТЦК та СП, ВЛК і МСЕК.

Читайте також: Глава МОЗ сказав, кому передадуть функції МСЕК після ліквідації

«Під час розслідування вилучено майже 23 483 медико-експертних справ, з яких 18 968 справ для перевірки прийнятих рішень було направлено до Центральної МСЕК. Центральною МСЕК залишено в силі 16 992 рішень у медико-експертних справах. У 1 588 таких справах – перевірка триває. У 66 медико-експертних справах Центральною МСЕК скасовано прийняті рішення та щодо 6 таких рішень особам МСЕК повідомлено про підозру», — поінформували у прокуратурі.

Зазначається, що правоохоронці уже завершили розслідування у 118 справах за фактами сприяння в ухиленні від мобілізації і виїзді за кордон. На розгляд судів направили уже 79 обвинувальних актів.

Водночас у 193 кримінальних провадженнях досудове розслідування іще триває.

Як повідомляв Укрінформ, 5 жовтня працівники ДБР затримали та повідомили про підозру у незаконному збагачені керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи. Перед цим, 3 та 4 жовтня, правоохоронці провели низку обшуків у службових кабінетах і за місцем проживання посадовиці та її близьких родичів.

У керівниці МСЕК в робочому кабінеті було виявлено 100 тис. дол., а також низку підроблених медичних документів, списки ухилянтів із прізвищами та фіктивними діагнозами. Вдома у посадовиці та її родичів працівники ДБР знайшли майже 5 млн 244 тис. дол., 300 тис. євро, понад 5 млн грн, брендові прикраси та коштовності.

Читайте також: Центральну МСЕК ліквідують до кінця тижня — Ляшко

Інтернет-видання Цензор.нет 16 жовтня поширило інформацію про те, що майже всі прокурори Хмельницької області виявилися інвалідами 2-ї групи — згідно з рішенням головного лікаря МСЕК Тетяни Крупи. Крім того, вони багато років отримували та продовжують отримувати від держави пенсії за інвалідність — за рішеннями начальника Пенсійного фонду Олександра Крупи, який є сином ТетяниКрупи. Зокрема, за даними журналістів, інвалідність отримали 49 прокурорів разом з очільником Хмельницької обласної прокуратури Олексієм Олійником.

Після цього генпрокурор Андрій Костін підписав наказ про проведення службового розслідування щодо отримання 50-ма прокурорами на Хмельниччині групи інвалідності упродовж останніх років.

17 жовтня керівника Хмельницької обласної прокуратури Олексія Олійника було звільнено з посади за власним бажанням.

22 жовтня Президент Володимир Зеленський провів засідання РНБО щодо ситуації з медико-соціальними експертними комісіями (МСЕК) і зловживаннями посадових осіб різних державних органів із отриманням інвалідності.

Того ж дня У цей же день Президент ввів у дію рішення РНБО, яким, зокрема, МСЕК будуть ліквідовані із 31 грудня цього року.

Після засідання РНБО генеральний прокурор Андрій Костін повідомив, що вважає за правильне звільнитися з цієї посади.

Share

Статьи по теме

Останні новини

З-понад 470 прокурорів на Харківщині 22 мають інвалідність

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua