Goodnews.ua


Армія РФ у травні 715 разів застосувала в Україні хімічні боєприпаси

Июнь 24
11:19 2024


У травні були зафіксовані 715 випадків застосування російськими військами боєприпасів із вмістом небезпечних хімічних речовин, що на 271 випадок більше, ніж за попередній період.

Про це командування Сил підтримки Збройних сил України повідомило у Фейсбуці, передає Укрінформ.

Як зауважили в Силах підтримки, основним способом використання є скиди гранат К-51 та РГ-ВО з БПЛА.

Загалом за період з 15 лютого 2023 року по 24 травня 2024 року зафіксовані 2698 застосувань небезпечних хімічних речовин росіянами.

Також за вказаний період зафіксовані 1385 випадків звернень військовослужбовців ЗСУ до медичних закладів із симптомами хімічного ураження різного ступеня тяжкості, з яких лише у травні – 215.

У Силах підтримки зазначили, що “за період широкомасштабної збройної агресії Російської Федерації проти України ворог поряд із застосуванням звичайних засобів вогневого ураження застосовує спеціальні боєприпаси, споряджені небезпечними хімічними речовинами, переважно — CS (2-Хлоробензальмалононітрил)”.

Ця речовина CS – іритант сльозогінної дії, нерідко застосовується поліцією проти порушників на демонстраціях.

Формально речовина CS не є хімічною зброєю та, згідно з Конвенцією про заборону розробки, виробництва, накопичення, застосування хімічної зброї та її знищення від 13 січня 1993 року, віднесена до “хімічних засобів боротьби із заворушеннями”.

Читайте також: У Штатах підтвердили використання Росією хімічної зброї проти ЗСУ

В Конвенції у пункті 7 статті ІІ визначається: “Хімічний засіб боротьби з заворушеннями” означає: будь-який не включений до списків хімікат, здатний швидко викликати в організмі людини подразнення органів чуття або фізичні розлади, які зникають через короткий відрізок часу після закінчення дії.

“Отже твердження про належність засобів боротьби із заворушеннями, в тому числі речовини CS до хімічної зброї є невірним. Однак використання цього газу під час воєнних дій неприпустимо відповідно до пункту 5 статті ІІ Конвенції”, — підкреслили у Силах підтримки.

Застосування хімічної зброї або хімічних засобів боротьби з заворушеннями як засобу ведення війни є порушенням Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення і застосування хімічної зброї та про її знищення.

Як повідомляв Укрінформ, вісім держав допоможуть Силам оборони захиститися від хімічних та ядерних атак РФ.

Share

Статьи по теме

Останні новини

Стало известно, почему Барселона назначила Флика вместо Хави

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua