Goodnews.ua


Про здоров`я зубів собак і котів

Октябрь 20
18:00 2022

Пропонуємо ознайомитися з базовими аспектами стоматології тварин, які повинні знати власники кожного собаки та кота. Про що треба турбуватися? На що слід звертати увагу?

Попередньо хотілося б відмітити, на що треба звертати увагу під час вибору домашнього улюбленця. Тобто, ще до того, як Ви його взяли.

В першу чергу, коли дивитесь зубки, переконайтеся, що щелепи нормально стискаються. Перевірте, щоб тваринка могла нормально їсти. Побавтеся з нею та подивіться, як бере іграшку. Якщо цуценя чи котик не може брати іграшку, або бачите, що якось не так виглядають його щелепи — то краще попередньо показати тварину ветеринарному лікарю.

 

Стоматологічне здоров’я кішки та собаки. Що потрібно знати?

Коли Ви заводите домашнього улюбленця, пам’ятайте, що у нього в роті є не тільки язик, а й зуби і їх досить багато та за ними треба слідкувати з самого дитинства.  У тварини спочатку виростають тимчасові (молочні) зуби. Потім вони змінюються. Відбувається це приблизно у віці 3,5 місяців та триває 3,5-6 місяців (у маленьких пород собак цей період може тривати до 6-7 місяців).

Якщо зуби самі не змінилися, треба звернутися до спеціаліста. Ветеринар-стоматолог (Львів) оцінить ситуацію та вирішить чи потрібно почекати, чи потрібно видаляти молочні зуби.

Чи потрібно чистити зуби собаці/коту?

Треба, не дивлячись на те, що  є такі собаки та коти, яким ніколи не чистили зуби, та у них все гаразд. Такі є, їм просто пощастило, але у більшості випадків у тварин з’являється зубний наліт, зубні камені. Тому цим питанням слід займатися.  В першу чергу з самого дитинства треба привчати тварину до того, що Ви будете щось робити з його зубами.

 

Як привчити тварину до чистки зубів?

Таке привчання повинно бути поступовим, тобто не треба заламувати собаку чи кота та примусово чистити йому зуби. Цей процес повинен бути через гру, через заохочення, через смаколики. Це запорука того, що кіт або собака буде з задоволенням чистити зуби, бо розумітеме, що це гра, після якої він може додатково отримати смаколик.

Зазвичай чищення починаємо з того, що тремо пальцем зуби та ясна. Це потрібно для того, щоб не було страху перед тим, як Ви возьмите щіточку. Потім беремо щіточку, яка надівається на палець або це може бути просто шматочок бинта, за допомогую якого протираємо зуби (очищаємо від нальоту) та ясна (масажуємо).

Після того, як тварина звикла до тієї щіточки, що одягається на палець, вже можна брати звичайну щіточку та за допомогою неї чистити зуби. Проводити чистку в домашніх умовах слід кожного дня. Якщо Ви це будете робити раз на тиждень, то це зовсім не ефективно. Цей процес повинен бути постійним. Якщо Ви забуваєте це робити, то подалі Ви будете мати справу з зубним каменем.

Приклад того, як виглядають зуби собаки крупної породи з зубними відкладеннями і після чистки ультразвуком.

Якщо зубного камня вже багато, то потрібно звертатися до ветеринара для проведення ультразвукової чистки зубів, бо звичайною зубною щіткою вже не впоратись.

Дорослих собак також можна привчати до чищення зубів, але зазвичай це займає більше часу. В залежності від того, як собака реагує на це, то є варіації як привчати її.

Цей прочес також повинен бути поступовим — спершу почухли мордочку, губки, потім переходимо до зубів та ясен. У молодої собаки цей процес привчання може зайняти до місяця, у дорослої — і півроку. У цьому питанні важливе Ваше терпіння та наполегливість, бо це потрібно робити постійно.

 

Смаколики для чистки зубів. Ефективні?

Є смаколики, які допомагають знімати м’який зубний наліт.  Але таким методом не знімається зубний наліт з усіх зубів. Насамперед собаки/кішки жують молярами, зубами, які знаходяться досить глибоко у ротовій порожнині. Тому немає такого смаколика, за допомогою якого вдасться на 100% зняти зубний наліт з усіх зубів. Також є спеціальні іграшки, наприклад, мяч з прорізями, знаючи який тварина частково зчищає зубний наліт. Тому, як доповнення, — такі методи мають місце бути, але як основний засіб для зняття зубного нальоту — ні.

 

Чим чистити зуби тваринам?

Щіточки краще брати  м’які. Це може бути як ветеринарна щіточка, так і людська. У останньому випадку краще вибирати щітки для дітей до 2-х років, вони більш

м’які та менш за все травмують ясна. Щодо зубних паст, то їх також можна використовувати як доповнення до чистки зубів. Це може бути паста, як для котів, так і для собак — принципового значення немає, головне, щоб паста була ветеринарна.

 

Коли треба звертатися до лікаря?

  • відчули неприємний аромат з роту тварини;
  • кровоточать ясна під час чистки зубів;
  • наявність стійкого зубного нальоту;
  • наявність зубного каменю.

У таких випадках консультація ветеринара обов’язкова. Якщо вже поверхні зубів Вашого вихованця з’явився зубний камінь, то не намагайтеся його знімати чимось твердим. Таким чином Ви можете травмувати зубну емаль чи зламати зуби.

 

Ветеринар-стоматолог (Львів)

Авіцена Вет — ветеринарна клініка у Львові, у якій веде прийом кваліфікований ветеринар-стоматолог. Ветеринар (Львів) проконсультує Вас з приводу догляду за ротовою порожнини Вашого улюбленця, дасть свої рекомендації, а також, за потреби, проведе ультразвукову чистку.

Share

Статьи по теме

Останні новини

Джошуа и Дюбуа провели дуэль взглядов

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua