Goodnews.ua


Як зробити Європу знову безпечною

Май 30
03:49 2017

Як зробити Європу знову безпечною

Коли у грудні 2016 року професор політичних наук Оксфордського університету Ян Зелонка написав в німецькій газеті «Цайт» статтю про те, що «Європа не є більше безпечною», можливо, багатьом це все ж таки здавалось певним перебільшенням. Вочевидь, тоді вбачалося, що з проблемами послаблення Євросоюзу, кризою традиційних європейських політичних партій, зростанням популізму і неконтрольованою міграцією ще можна впоратися.

Але сьогодні, після цілої низки жахливих терористичних актів в європейських містах, коли, за висловом оглядача німецького агентства новин «Дойче велле» Фелікса Штайнера, в Європі «тероризм став нормою життя» – теза пана Зелонки вже точно не виглядає якоюсь надмірністю. Більш того, ніхто поки так і не наважується дати відповідь на питання: чому ідеї ісламістів так швидко набувають популярності в ісламських громадах західних країн?

Деякі експерти наголошують, що основною причиною так званої «радикалізації» мусульман в західних країнах є невдача політики «багатокультурності», популярної там в 2000-х роках. Вочевидь, і це не зовсім так, адже насправді серйозної і системної політики «багатокультурності» так і не здійснювалося, якщо не вважати такою організацію мовних курсів для новоприбулих іммігрантів і надання дозволів на будівництво мечетей.

Просто певний час західний істеблішмент і суспільство у цілому, влаштовувало те, що іммігранти працюють на брудних і важких роботах за низку плату і не потребують багато уваги.

І тут «раптом» виявилося, що частина мусульман не лише не сприймає цінності Заходу і не розуміє принципів сучасної світської ліберальної держави, а й відверто ненавидить їх, вважаючи, що вони руйнують їхню віру. Ба більше, під впливом проповідників-ісламістів, чиї погляди, завдяки соціальним мережам, стали доступними в усіх кутках світу, де живуть мусульмани, вони почали підпадати під відповідну обробку у дусі нетерпимості і ненависті до усього, що не відповідає їхнім поглядам.

Сьогодні в Німеччині і Франції можна почути ідеї про створення «німецького або французького ісламу», який мав би отримувати європейське фінансування та відповідати європейським цінностям, однією з яких є відділення релігії від держави. Завдання явно дуже непросте, адже, за деякими даними, у Франції менше половини тамтешніх мусульман повністю сприймають секулятизм (принцип світськості, зменшення ролі релігії у політичному, соціальному та особистому житті) та вважають себе інтегрованими у систему сучасних французьких цінностей. При цьому, близько третини мусульман сповідують цінності, відмінні від республіканських. Релігійний радикалізм превалює серед французьких мусульман до 25 років з низьким рівнем життя і освіти. Також відомо, що більшість мусульман Франції негативно оцінили відомий закон 2004 року щодо недопущення демонстрації релігійних уподобань в публічних місцях, а шість з десяти тамтешніх мусульман вважають, що дівчатам має бути дозволено носити чадру у старших класах школи.

Отже, було лише питанням часу, коли ці ісламські радикали, за ідеологічної підтримки Ісламської держави, вийдуть на вулиці європейських міст зі своїх етнічно-релігійних анклавів і почнуть вбивати усіх – від ненависних ним християн до тих єдиновірців-мусульман, хто, на їхню думку, недостатньо ревно виконує канони ісламу.

Можна констатувати, що зухвалі терористичні напади в країнах Заходу, що були скоєні впродовж 2015-2016 років і, на жаль, продовжуються й у поточному, не є окремими акціями, а лише однією зі складових війни нового типу, яку наразі ведуть радикальні ісламісти проти західних (або, як їх ще називають – ліберальних цінностей), і в якій власне терор є лише одним з інструментів.

Як ефективно протидіяти цій війні – насправді на Заході наразі не знає ніхто. Вочевидь, слова Яна Зелонки про те, що «сьогодні ніхто не знає, як розібратися з усім цим і повернути європейцям відчуття безпеки» залишаються актуальними й сьогодні.

Очевидно, що слід почати з того, щоб назвати речі своїми іменами, зокрема визнати те, що наразі триває справжня багаторівнева війна між західною цивілізацією і войовничим мракобіссям та нарешті зрозуміти, що системно боротися з ісламським тероризмом слід у площині ідей та, насамперед, посилюючи заходи безпеки у себе вдома, а не воюючи в одній коаліції в Сирії або Іраку разом з Путіним.

Можливо, лише так можна зробити Європу безпечною знов…

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Website Protected by Spam Master


Останні новини

Преодоление хронического стресса при помощи натуральных средств

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua