Goodnews.ua


Відкрито “гарячу лінію” щодо корупції у Мінмолодьспорт

Август 22
10:18 2017

Відкрито "гарячу лінію" щодо корупції у Мінмолодьспорт

За майже три роки перебування на посаді народного депутата України та роботи в складі парламентського Комітету з питань запобігання й протидії корупції мені не доводилось стикатись з більш корумпованою установою, ніж Міністерство молоді та спорту України.

Напевно, суми, які кладуть у кишеню посадовці цього відомства, не такі вже й великі в порівнянні з іншими «хлібними місцями». Але нахабство та переконаність у власній безкарності очільників Мінмолодьспорт вражають кожного, хто бодай раз стикався з корупційними схемами, благословленими міністром Ждановим.

Власне, основні джерела отримання корупційного доходу чиновниками Мінмольдспорт не міняються вже років десять. Це: грошові побори зі спортсменів; продаж спортивних звань; продаж неіснуючих в Україні спортивних звань на кшталт «рекордсмен України» (до речі, ця послуга користується чималим попитом у заможних чоловіків, які не мають відношення до спорту, не знають, що такого звання не існує, але хочуть похизуватись перед знайомими жінками); розкрадання коштів державного бюджету, що виділяються на розвиток певних видів спорту; проведення фіктивних спортивних заходів на платній основі під виглядом державних.

Але особливістю корупційних схем, які практикуються саме Ждановим, є те, що всі вони працюють із застосуванням «фірм-прокладок» – юридичних осіб, які діють при міністерстві, зареєстровані у формі громадських організацій і які очолюють або безпосередньо співробітники Мінмолодьспорт, або їх довірені особи. Це – так звані «федерації».

Завдання цих «прокладок» – не тільки виконувати для співробітників міністерства ту роботу, за яку на чиновників можуть вдягнути наручники (наприклад, збирати гроші зі спортсменів за право взяти участь у змаганнях), але, насамперед, закріпачити спортсменів та гарантувати, що вони не будуть скаржитись в правоохоронні органи та розповідати, як міністр та його команда розкрадає бюджетні кошти.

З цією метою Мінмолодьспорт встановив, що участь у державних спортивних заходах можуть брати лише ті спортсмени, які при реєстрації на змаганнях надали докази того, що вони є членами певної «фередації» та платять туди гроші.

Це робиться або шляхом вписування такої корупційної та прямо забороненої законодавством вимоги в правила змагань з певного виду спорту, або шляхом розсилання в спортивні організації листів з попередженням про обов’язковий вступ спортсменів до «федерації» під загрозою недопущення до змагань.

Спортсмени змушені вступати у «федерації», при цьому їх попереджають, що в разі виключення з громадської організації – наприклад, за критику міністра чи його обслуги – вони не зможуть більше брати участь у державних спортивних заходах, які проводяться від імені України повністю або частково на гроші державного бюджету (чемпіонати, Кубки України, всеукраїнські змагання).

А на всі скарги про беззаконня, яке коїться в ході проведення державних спортивних заходів, чиновники міністерства відповідають, що вони тут ні до чого – це, мовляв, гроші зі спортсменів збирають не вони, а керівники «федерацій», і що державні органи, мовляв, не мають права втручатись у діяльність громадських організацій.

Генеральна прокуратура вперто не помічає те, що коїться в Мінмолодьспорт і, фактично, саботує розслідування кримінальних справ відносно Жданова. Зокрема, не розслідується кримінальне провадження, зареєстроване за моєю заявою ще в березні 2017 року у зв’язку з вимаганням Ждановим грошових коштів зі спортсменів-парашутистів.

У зв’язку з цим я, як голова підкомітету Комітету Верховної Ради України з питань запобігання й протидії корупції, ініціюватиму розгляд на нашому Комітету тієї корупційної вакханалії, яка оповила Мінмолодьспорт. Але цього, звісно ж, недостатньо.

Треба, щоби спортсмени, тренери, спортивні судді об’єднались для боротьби з грошовими поборами та демонстративним порушенням законності з боку міністра Жданова. Треба оголосити війну корупції в спорті й брати в облогу Генеральну прокуратуру та НАБУ, вимагаючи вжити дієвих заходів для припинення корупційних оборудок пана міністра та його соратників.

Наразі вже створено штаб, у який стікається інформація про те, що коять чиновники Мінмолодьспорт, відкрито «гарячу лінію» для повідомлень про факти порушення законності в ході проведення державних спортивних заходів. Повідомити про такі факти можна моєму помічникові за телефоном (044) 255-35-63 або електронною поштою [email protected].

Ця інформаціє буде використана як для розгляду на Комітеті, так і для підготовки звернень до правоохоронних органів і висвітлення в засобах масової інформації.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Website Protected by Spam Master


Останні новини

Челси без Мудрика проиграл Ливерпулю

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua