Goodnews.ua


Україна назвала вимоги, через які можуть відбутися переговори з росією

Ноябрь 08
22:43 2022

Президент України Володимир Зеленський назвав умови, на яких Україна піде на переговори з росією з приводу закінчення війни.

Про це в ефірі телеканалу FreeДІМ повідомив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

Він зазначив, що Україна для проведення переговорів заявляє свої чіткі позиції, водночас російська федерація ставить ультиматуми. “Пан Зеленський окреслив переговорну позицію, виходячи із військової ситуації на фронтах. Вона дуже чітка”, — зазначив Подоляк. Насамперед, заявив він, необхідно вивести російські війська з усієї окупованої території України, щоб не було повторного нападу.

“Виводимо всі російські війська, бо інакше це буде виглядати як чергова лінія розмежування, як це було у 2014 році. Після цього 2022 року розпочався другий етап великої війни зі знищення української державності”, — сказав Подоляк. За його словами, другий пункт у переговорній позиції України — повага росії міжнародного права.

“Не можна в односторонньому порядку увійти, вторгнутися на чужу територію та в односторонньому порядку визнати, що це твоя територія. Тобто, грубо кажучи, коли ми говоримо про півострів Крим, то зрозуміло, що не можна було 2014 року вигадати якийсь фейковий референдум і сказати: “Це наша територія”. Я вже не говорю про ті події, які відбувалися у 2022 році на окупованих частинах, причому навіть не на цілих областях, а частинах Запорізької, Херсонської, Луганської та Донецької областей”, — пояснив Подоляк.

Він також розповів про два пункти ключової відповідальності, які вимагає Україна. “Якщо ви зруйнували нам інфраструктуру, наприклад енергетичну, ви за це платите. Якщо ви руйнуєте місто, зруйнували місто Маріуполь, ви за це платите. Якщо ви завдали ударів по наших центрах міст, наприклад, Чернігів, Харків зруйнували — ви за це в повному обсязі платите, включаючи квартири, будинки, бізнеси людей. І, нарешті, ключовий пункт — військові злочинці мають пройти через процедуру спеціального трибуналу, інакше ці військові злочинці масштабуватимуться в рамках інших країн і в тій же росії», — наголосив Подоляк.

Фото: zn.ua.

Статьи по теме

Останні новини

Банки Нидерландов разморозили российские активы на 560 млн евро

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua