Goodnews.ua


Україна ініціювала виключення росії з ООН

Декабрь 26
17:25 2022

Україна ініціювала комплексний процес, спрямований на позбавлення рф статусу постійного члена Ради Безпеки ООН та виключенні її з ООН у цілому.

Про це повідомляє МЗС України у понеділок, 26 грудня.

«Україна закликає держави-члени ООН відновити застосування Статуту ООН у питанні легітимності перебування російської федерації в ООН, позбавити рф статусу постійного члена Радбезу ООН та виключити її з ООН у цілому», — зазначається у документі.

У МЗС підкреслили, що виключення росії з Ради безпеки ООН не спричинить анулювання або перегляду його резолюцій. На думку української сторони, москва незаконно посідає місце в організації, оскільки її легітимність як наступника СРСР викликає питання. Тому вона має пройти міжнародно-правовий шлях вступу до ООН, як і інші країни. Зокрема, довести свою миролюбність, вимога про яку міститься у п.1 ст.4 Статуту ООН.
Дипломати нагадали, що чинний Статут ООН не містить слів «російська федерація». Їх немає, зокрема, у ст.23 Статуту, де перераховані постійні члени Радбезу ООН.
Правомірна процедура набуття державою «російська федерація» членства в ООН та місця серед постійних членів Ради Безпеки має обов’язково передбачати кроки, визначені Статутом ООН.
«Наприклад, такий правомірний шлях пройшли новостворені держави-члени ООН Чехія та Словаччина після того, як припинила своє існування держава-член ООН під назвою «Чехословаччина». російська федерація ніколи не проходила правомірної процедури набуття членства і займає місце СРСР у Раді Безпеки ООН незаконно. З юридичної та політичної точок зору може бути лише один висновок: росія – узурпатор місця Радянського Союзу в Раді Безпеки ООН», – зазначили у МЗС.
«Україна закликає держави-члени ООН відновити застосування Статуту ООН у питанні легітимності перебування російської федерації в ООН, позбавити рф статусу постійного члена Ради Безпеки ООН та виключити його з ООН у цілому. Керуючись принципом рівноправності членів ООН, російська федерація має пройти той самий міжнародно-правовий шлях набуття членства в Організації, що й інші країни», – додали у відомстві.
Своєю чергою, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба у Facebook написав, що Україна більше не мовчатиме.

Tags
Share

Статьи по теме

Останні новини

Фьюри раскрыл свои планы на реванш с Усиком

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua