Goodnews.ua


Що означає для України “добро” від Нідерландів

Июнь 08
13:46 2017

Що означає для України "добро" від Нідерландів

Загальний показник експорту до РФ станом на 2013 рік знизився порівняно із 2011-м на $4,7 млрд, або на 31,4%. Очевидно, що така тенденція продовжувалася б і надалі, а оскільки в Росію ще до підписання угоди про асоціацію йшло 24% нашого експорту, пошук альтернативних ринків збуту був питанням економічної безпеки.

Звичайно, що умови створення зони вільної торгівлі з ЄС можна піддати значній критиці: термін остаточного зняття всіх мит складає 10 років, встановлені квоти часто вичерпуються вже у І кварталі року і встановлені лише на обмежену частину експортних статей. Левова частка експорту – сировинна, а імпорту – високотехнологічна. Однак варто розуміти, що саме спад на сировинних ринках, який почався у 2012 році, визначив політичну і економічну стратегії поведінки Російської Федерації стосовно України, що були аналогічні до Грузії в 2008 році. Так, намагання перевести увагу із значних коливань економіки, викликаних її сировинною (що дорівнює волатильній) структурою, за допомогою військових досягнень є реальною причиною війни і, відповідно, спаду експорту в Росію.

У даній ситуації переорієнтація України на ринки ЄС навіть на інших умовах – сировинного придатку, а не молодшого партнера – є значним досягненням. Жорсткий розрив експортних відносин із країнами СНД щодо товарів, неконкурентоздатних у країнах першого світу, і переорієнтація на експорт сировини в ЄС дозволяє Україні, при грамотній економічній політиці, заробляти необхідну їй валютну виручку та імпортувати найсучасніше обладнання. А це, у комбінації із припливом іноземних інвестицій після трикратної девальвації, створює значний потенціал подальшої індустріалізації і відновлення економіки стандартів країн першого світу.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Website Protected by Spam Master


Останні новини

Бавария объявила сроки восстановления Павловича

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua