Goodnews.ua


Політичний Facebook або Кого люблять українці в соцмережах

Август 14
16:07 2017

Політичний Facebook або Кого люблять українці в соцмережах

Facebook в Україні – це майданчик не тільки для фотографій котиків, друзів і відпочинку, як в усьому світі. Про це пише Крістіна Бердинських в блозі “Нового Врємєні”.

Наприкінці липня Роман Безсмертний, колишній представник України у тристоронній контактній групі у Мінську, дав інтерв’ю одному з телеканалів. У ньому він, між іншим зазначив, що президент дуже часто заходить у фейсбук. Є люди, пости яких він читає постійно.

За словами Безсмертного, голова держави навіть залишає коментарі і бере участь у фейсбук-дискусіях. Тільки під чужим ім’ям. Псевдонімів президента Безсмертний на жаль не назвав.

Правду сказав він чи ні, невідомо. Але точно відомо, що фейсбук в Україні – це майданчик не тільки для фотографій котиків, друзів і відпочинку, як в усьому світі. Там відбуваються запеклі політичні дебати, туди зливається інсайдерська інформація, а якийсь мер і депутат можуть легко між собою розсваритися у коментарях, не добираючи цензурних слів.

На Заході, політики і чиновники надають перевагу іншій соціальній мережі – твіттеру. Зараз її дуже активно використовує президент США Дональд Трамп, який часто робить емоційні записи. Він має 35,5 мільйонів підписників у твітері і 23 мільйона у фейсбуці. Але Трамп – далеко не найпопулярніший американський користувач інтернету. Наприклад, у співачки Кеті Пері понад 100 мільйонів підписників у твітері.

За фейсбук сторінкою Марка Цукерберга, засновника цієї соцмережі, спостерігають 94 мільйонів людей. А у іншої американської виконавиці Тейлор Свіфт 85 мільйонів фоловерів у твітері. Цікаво, що у Німеччині перші три позиції лідерів соціальних мереж, твітера і фейсбука, посідають теж не політики, а німецькі футболісти.

Та повернемось в Україну. І подивимось на нашу першу п’ятірку найпопулярніших персон у соцмережах. Тижневик “Новое время” щороку складає відповідний рейтинг. Перше місце посідає рок-зірка Святослав Вакарчук. Він присутній лише у твіттері, де на нього підписані понад 2 мільйони людей. Вакарчук пише не лише про музику, але і про те, що відбувається у державі.

Далі в українському фейсбук і твітер рейтингу – самі політики. На другій сходинці – президент Петро Порошенко. Загальна кількість його читачів у цих двох соцмережах – 1 мільйон 800 тисяч. Одразу за президентом, і це дуже пікантно у нинішніх реаліях, йде його новий найзапекліший опонент – Михайло Саакашвілі. У нього 1 мільйон 184 тис. читачів. Саакашвілі дуже активний у фейсбуці. Крім багаточисельних постів, репостів, він ще записує відеозвернення.

До речі, інформація про позбавлення його українського громадянства спочатку з’явилася у фейсбуці. Про це на своїй сторінці повідомив депутат “Радикальної партії” Олега Ляшка Ігор Мосейчук. Нардеп написав про це, а вже після цього журналісти почали телефонувати у міграційну службу. Тобто в Україні соцмережі дуже часто випереджають ЗМІ, які інколи роблять новини із постів політиків у фейсбуці. Нагадаю, що саме Мустафа 3 роки тому, у своєму пості, закликав людей вийти на Майдан.

Замикає п’ятірку твітер і фейсбук лідерів – міністр МВС Арсен Аваков. У нього загалом трохи більше мільйона. Надзвичайну заполітизованість і впливовість соцмереж в Україні, експерти пов’язують із подіями останніх років. Під час Майдану – вони були основним джерелом інформації. Коли почалась війна, із допомогою соцмереж волонтери почали збір усього необхідного для армії. Після постів у фейсбуці, у нас інколи навіть когось звільняють.

Останній приклад. Віце-прем’єр міністр з питань євроінтеграції Іванна Клімпуш-Цинцадзе поскаржилась у фейсбуці на те, що у вагоні потягу Херсон-Київ, у якому вона їхала на початку серпня, не працював кондиціонер і не відчинялись вікна. Після цього “Укрзалізниця” звільнила кількох працівників. Шкода, що тільки пост віце-прем’єра, а не пересічного громадянина змусив про це задуматися.

Взагалі, я вважаю, це добре, що політики і чиновники дивляться, що про них пишуть виборці у соцмережах і інколи реагують на якісь проблеми. Але варто зауважити, що більшу популярність набирають соцмережі, то більше там політичних маніпуляцій. У нас навіть з’явилося нове слово – порохоботи. Тобто ті користувачі соцмереж, які у будь-якій ситуації захищатимуть владу і про кожну її поразку, напишуть, що насправді – це перемога.

І все ж мені здається, що маніпуляції не спрацюють, ні зараз, ні перед виборами. Адже реальна політика і реформи набагато важливіші віртуальної картинки.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Website Protected by Spam Master


Останні новини

Интер не без проблем победил Торино, играя в большинстве

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua