Goodnews.ua


Біг на місці, або переговори “нормандської четвірки”

Июль 26
20:08 2017

Біг на місці, або переговори "нормандської четвірки"

Результатом недавніх телефонних переговорів лідерів «нормандської четвірки» стало те, що всі його учасники залишилися на власних позиціях і, як і раніше, дотримуються власного бачення того, яким чином потрібно рухатися на шляху до виконання Мінських домовленостей.

Кожна зустріч і розмова лідерів «нормандської четвірки» є спробою дати новий імпульс переговорному процесу. Проте все це відбувалося вже неодноразово, і сьогодні вже можна з впевненістю констатувати, що цей процес не є продуктивним і не може призвести до врегулювання конфлікту на Донбасі.

Поступово західні лідери, в тому числі й Меркель з Макроном, а також Сполучених Штатів, почали розуміти, що мають справу не з внутрішнім українським громадянським конфліктом, на чому продовжує наголошувати російська сторона, а з російською агресією та війною між державами — між Україною і Росією. Коли цей факт вже ніхто не зможе заперечувати, до всіх учасників цих переговорів прийде розуміння, що перемовини в нинішньому форматі далі не можуть бути позитивними в принципі, оскільки позиціонують Росію як посередника, а не учасника цього конфлікту.

Зарадити цій біді можна лише в один спосіб — посилювати Україну в оборонно-безпековому аспекті. Продуктивні переговори з російською стороною можуть відбуватися лише тоді, коли буде відновлено баланс сил, коли на полі бою росіяни не матимуть переваги. А для цього Україні потрібно мати не лише зброю стримування, але й потенційну зброю відплати — тобто летальну та наступальну зброю. Спочатку потрібно на полі бою відновити баланс сил, щоб уже потім можна було говорити про якісь переговори і домовленості.

Фактично Росія не зацікавлена виконувати жодні вимоги, які не вигідні для неї. Вона зацікавлена використовувати Мінські домовленості, щоб змушувати Україну через посередників — Францію і Німеччину — виконувати «Мінські угоди» так, як сама цього хоче, тобто в односторонньому порядку.

За відсутності силового балансу, Росія намагатиметься досягнути будь-яких зрушень під час переговорів за рахунок слабшої сторони. Тому Україну потрібно посилити, а Росію — послабити. І цей процес має бути одночасним і більш інтенсивним. Послабленням Росії Захід уже займається від самого початку — за допомогою економічних і персональних санкцій. Але вони ще недостатні для того, щоб зробити російське керівництво договороздатним.

Тому — два рецепти: озброєння України і посилення санкцій проти Росії. Тільки це створить умови для продуктивних переговорів із російською стороною.

Чи змінила б щось участь США у цих переговорах? Передусім, слід зазначити, що спеціальний представник США в Україні Курт Волкер уже залучений до цього процесу. Єдине, що США не є учасником «нормандського формату», і Курт Волкер не приймає безпосередньої участі в цих переговорах. Але США ведуть двосторонні переговори і з Україною, і з Росією, під час яких, зокрема, обговорюється питання виконання Мінських домовленостей. Тобто в переговорах американська сторона, так чи інакше, присутня.

Думаю, що формат змінюватися не буде, але може з’явитися паралельний, як це було раніше, коли існували паралельні переговори між Нуланд і Сурковим. Так само в паралельних переговорах буде задіяний і Курт Волкер.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Website Protected by Spam Master


Останні новини

Міноборони прогнозує зростання інвестицій в ОПК

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua