Goodnews.ua


Вчені вперше успішно протестували на людях ліки від хропіння та апное

Январь 19
23:49 2023

Нові ліки від синдрому обструктивного апное сну показали перспективні результати в першому випробуванні на людях, проведеному дослідниками з Університету Фліндерса.

Результати опубліковані у журналі Chest.

Апное це серйозне порушення сну, яке супроводжується короткими зупинками дихання. Найбільш поширений тип апное уві сні, обструктивний, виникає при змиканні м’яких тканин верхніх дихальних шляхів. На це захворювання страждають близько мільярда людей у ​​всьому світі і сьогодні немає схвалених ліків для його лікування.

Вчені протестували препарат, що впливає на рецептори, що розташовані на поверхні верхніх дихальних шляхів. Ліки активують м’язи дихальних шляхів і запобігають їх звуженню або злипання уві сні. У дослідженні взяли участь 12 осіб, які використовували препарат у вигляді спрею чи крапель для носа, а деяким учасникам його вводили за допомогою ендоскопу.

Препарат може стати альтернативою для людей з апное, які можуть спати з апаратом CPAP. Хоча ці апарати ефективні, їх переносять близько половини пацієнтів. Зубні капи та хірургія верхніх дихальних шляхів не завжди ефективні, тому потрібні нові методи лікування.

Як зазначили автори дослідження, ліки мають пройти ще безліч клінічних випробувань, але їхня робота вперше показала, що вплив на рецептори у верхніх дихальних шляхах може бути ефективним.

Tags
Share

Статьи по теме

Останні новини

Усик прилетел в Лондон на бой Джошуа и Дюбуа

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua