Goodnews.ua


Фізики: подряпина на тефлоновій сковороді виділяє 2,3 млн. частинок мікропластику при готуванні

Ноябрь 16
09:48 2022

Подряпана поверхня тефлонової сковороди є джерелом великої кількості частинок мікропластику.

Про це повідомляє Daily Mail із посиланням на наукову статтю у Science of The Total Environment.

Багато антипригарних сковорідок покриті шаром політетрафторетилену, більш відомого під торговою маркою тефлон. Цей матеріал має слизьку поверхню, і до нього практично не пригорає їжа при жарінні. У той же час, тефлон, як і багато інших пластиків, при вживанні у великих кількостях у вигляді мікропластику може шкідливо впливати на людину. При цьому виробники стверджують, що неушкоджена тефлонова поверхня є безпечною для приготування їжі, але категорично забороняють її дряпати або перегрівати.

Вчені з австралійського Університету Ньюкасла вирішили з’ясувати, наскільки небезпечною є поява подряпин на тефлоновій сковороді. Виявилося, що одинична п’ятисантиметрова подряпина призводить до виділення до 2,3 млн. частинок мікропластику за один сеанс приготування їжі. Це вдалося з’ясувати з допомогою раманівської спектроскопії. При цьому частинки мікропластику у великих кількостях потрапили і на імітатор їжі, отже, у разі приготування реальної їжі було б з’їдено.

При попаданні в організм ці частки не виводяться з нього багато років. Поки вчені не мають всеосяжних даних про точний масштаб шкоди від тефлонових частинок мікропластику, але, за деякими даними, вони можуть бути причиною багатьох хронічних захворювань.

Фото: Freepik

Статьи по теме

Останні новини

Бренторд без Ярмолюка обыграл Испвич, Борнмут с Забарным спас ничью против Астон Виллы

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua