Goodnews.ua


Біологи виявили, що кава може знизити тяжкість ожиріння печінки

Январь 12
23:42 2023

Вчені з Коїмбрського університету з’ясували, що збільшення споживання кави може знизити тяжкість неалкогольної жирової хвороби печінки у людей із надмірною вагою та діабетом 2-го типу.

Дослідження опубліковано у журналі Nutrients.

Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) — це збірний термін для захворювань печінки, спричинених накопиченням жиру в печінці. Воно може призвести до фіброзу печінки, цирозу та раку. НАЖХП є результатом хворого способу життя: недостатнього руху та висококалорійної та жирної дієти.

Дослідники опитали 156 осіб з середньою вагою нижньої стадії ожиріння, 98 з яких страждали на цукровий діабет 2-го типу та надали зразки сечі, зібраної за 24 години. У зразках вчені оцінили вміст природних продуктів розщеплення кави в організмі.

Споживання кофеїну було пов’язане із зменшенням фіброзу печінки при НАЖХП та інших хронічних захворюваннях печінки. Пацієнти з вищим рівнем кофеїну були менш схильні до фіброзу печінки. Крім того, високі рівні інших компонентів кави у сечі були значною мірою пов’язані зі зниженням жирової дистрофії печінки.

Вчені припускають, що поліфеноли, що містяться в каві, знижують окислювальний стрес у печінці, що, у свою чергу, знижує ризик фіброзу, а також покращує метаболізм глюкози як у здорових людей, так і у людей з надмірною вагою. Ймовірно, ці ефекти можуть полегшувати тяжкість діабету 2-го типу.

Tags
Share

Статьи по теме

Останні новини

Один загиблий, 13 травмованих: у Сумах завершили рятувальні роботи у будинку для літніх людей

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua