Goodnews.ua


ЗАЗ-1106: чому відмовилися від випуску автомобіля, який випереджав свій час

Май 23
18:21 2020

У Мережі з’явилися фотографії з експозиції Запорізького автомобільного заводу на виставці “Автодизайн-88”. Тоді підприємство продемонструвало перспективні моделі – вантажопасажирський ЗАЗ-11024, перший дослідний зразок універсалу ЗАЗ-1105 і пластиліновий макет ЗАЗ-1106.

Серійне виробництво ЗАЗ-11024 почалося в 1991 році і завершилося в 1997 році. Модель є вантажопасажирським варіантом передньопривідного трьохдверного хетчбека ЗАЗ-1102 “Таврія” -11024 відрізняється спеціальним дахом особливої ​​конфігурації, за допомогою якої вдалося домогтися багажника збільшеного об’єму.

Автомобіль з двигуном МеМЗ-245 об’ємом 1,1 літра потужністю 51 к.с. міг взяти в повністю завантаженому стані на 33 кілограми вантажу більше в порівнянні з хетчбеком, при цьому складаний задній диван зберігався.

Виробництво універсала ЗАЗ-1105 “Дана” було налагоджено в 1994 році і згорнуто в 1997 році через низький попит. Модель представляла собою версію базової “Таврії” ЗАЗ-1102 з п’ятидверним кузовом. “Дана” отримала збільшений на 12 см задній обвіс, але колишню колісну базу від хетчбека. На автомобіль встановлювалися карбюраторні двигуни МеМЗ об’ємом 1,1 і 1,2 літра (51 і 58 к.с. відповідно). Деякі універсали оснащувалися 1,3-літровим мотор ВАЗ-2108 потужністю 64 к.с.

Що стосується неходового прототипу перспективного ЗАЗ-1106, то він був виготовлений на базі вузлів і агрегатів вищезгаданої “Таврії”. Саме таким бачили інженери ЗАЗу автомобіль 21-го століття.

Футуристичний концепт, виконаний в натуральну величину, виділявся модним в той час біодизайном з обтічними формами, аеродинамічними бічними дзеркалами, великою площею скління і напівзакритими задніми колесами. Примітно, що дизайнерам вдалося втілити спадкоємність поколінь – в елементах екстер’єру проглядається зв’язок з ЗАЗ-1102.

Завод планував створити ціле сімейство автомобілів ЗАЗ-1106. У масштабних макетах був зроблений седан і кілька версій хетчбеків. Модель так і не запустили в серію через кризу в країні, яка почалась з 1990-х років. Два прототипу автомобілів сховали на задвірки заводу, пізніше передали в музей. У свою чергу, Запорізький автозавод пустив всі сили на випуск і модернізацію сімейства автомобілів “Таврія”, що було економічно доцільніше.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Website Protected by Spam Master


Останні новини

Hubble показав «газовий міст» між двома галактиками у сузір’ї Діви

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua