Goodnews.ua


Євробляхи: доступне авто чи загроза для України?

Ноябрь 14
15:00 2018

За даними митниці, наразі в Україні понад 350 тисяч нерозмитнених авто. За неофіційними підрахунками, таких машин вже більше ніж мільйон. Користуючись прогалинами в законодавстві та відсутністю протидії сірим схемам з боку державних органів, країну наповнили машини на європейських номерах, пише ICTV.

Прийняті парламентом зміни до Податкового законодавства змінюють всю систему оподаткування акцизом імпорту легкових автомобілів в Україні. Євробляхери вимагали, щоб акциз взагалі скасували або щоб він рівнявся кільком сотням євро, щоб повне розмитнення автомобіля коштувало в рамках 500 євро. До таких показників депутати й близько не наблизилися, при цьому все ж таки суттєво знизили акциз, порівняно з існуючими показниками. Згідно з прийнятими законопроектами, базова ставка акцизу буде дорівнювати 50 євро для бензинових автомобілів з двигуном об’ємом до 3 літрів та 75 євро – для таких самих дизельних авто. Ця ставка помножується на коефіцієнт об‘єму двигуна і віку автомобіля.

Також не можна забувати, що при розмитнені авто сплачується не лише акциз, а й ПДВ, ввізне мито та збір до Пенсійного фонду. Розглянемо кілька прикладів розмитнення найбільш ходових авто за новими нормами. Так для бензинового Opel Vectra 2003 року випуску з об’ємом двигуна 1,8 літрів усі податки складуть майже 2200 євро при вартості автомобіля у 2000 євро. Розмитнити Audi A4 2003 року з дизельним мотором у 2,5 літрів обійдеться більш ніж 4,5 тисячі євро, при тому що сам автомобіль коштуватиме 4 тисячі євро. Одним словом, зовсім не те, чого вимагали євробляхери. Насамперед їм не подобається коефіцієнт віку автомобілю, через що розмитнення старого авто виходить надто дорогим. Тому й готові продовжити протести.

«Зробили таким чином, що для автомобілів, які вироблені в 2017-2018 році, повні митні платежі складуть близько 40% від вартості авто, а для автомобілів, які вироблені у 2002-2003 році, тобто найдоступніших, платежі складуть близько 150-200% від вартості», – каже співзасновник «АвтоЄвроСила» Олександр Чернявський.

Парламентарі для вже ввезених блях навіть пропонують пільгові умови. Протягом 90 днів після набуття чинності закону власники євроблях зможуть розмитнити його з 50% знижкою. Незважаючи на це, євробляхери збираються продовжувати їздити на автомобілях без української реєстрації. Та і як їм їх розмитнити, якщо для цього потрібен власник авто, а більшість бляхерів мають лише довіреності від іноземців, які позавозили сотнями ці автомобілі на територію України?

Щоправда, їзда на блясі тепер може влетіти в копійчину. За новим законом, штрафи для євробляхерів мають значно зрости. Автомобіль, який за документами проходить як транзитний або тимчасово ввезений, не можна буде передавати у володіння третім особам. Штраф за це – 34 тисячі гривень. Користуватися такими автомобілями у комерційних цілях, наприклад працювати у таксі, теж не можна. Штраф – від 8,5 тисяч гривень до навіть позбавлення права керування на 1 рік та оплатного вилучення авто за рахунок порушника. За їзду на простроченій блясі, термін транзиту або тимчасового ввезення якою минув, – до 170 тисяч гривень. Тобто, по факту, штрафувати за таких підстав можна буде ледь не кожного другого-третього євробляхера в Україні, але чи захочуть державні органи це робити – питання відкрите.

Ті українці, які тільки збираються ввезти автомобіль з-за кордону, причому відносно новий – від нових правил виграють, впевнені експерти. Але в гонитві за дешевими авто всі випустили один момент – нові закони скасовують будь-які екологічні запобіжники для ввезення авто в Україну. Нині офіційно ввезти і розмитнити можна лише автомобілі, які відповідають екологічному стандарту Євро-5, тобто не старіші ніж 2010 року випуску. За новими законами, можна ввезти, все що завгодно, будь-який мотлох. Експерти вже прогнозують, що таким чином Україна перетвориться на справжній могильник для старих європейських автомобілів.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Website Protected by Spam Master


Останні новини

Реванш Эннис — Чухаджян официально анонсирован

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua