Goodnews.ua


Мрія українця: які затрати на утримання електрокара

Ноябрь 06
13:00 2018

Будь-який автолюбитель може вдесятеро скоротити витрати на пальне або їздити зовсім безкоштовно. Уже зараз вартість літра бензину А-95 досягає 32 грн. У середньому 100 км обійдуться у понад 200 грн. Якщо пересісти на електрокар, за подолання такої ж відстані доведеться заплатити лише 20-25 грн. А якщо заряджатися на громадських станціях, то можна й зовсім кататися безкоштовно.

Багато українців уже скористалися такою можливістю. Тільки в 2018 році, згідно з даними МВС, кількість зареєстрованих електрокарів зросла у 1,5 рази (до 3798 штук). Більшість із них — Nissan Leaf.

OBOZREVATEL поспілкувався із власником автомобіля із електричним двигуном і розібрався, скільки можна заощадити та що потрібно знати, купуючи “зелене” авто.

Без бензину, викидів і шуму

Франція, Великобританія, Китай, Індія і ще десятки країн заявили про намір повністю відмовитися від продажу автомобілів із двигуном внутрішнього згоряння (ДВЗ). Через 10-20 років електрокари можуть остаточно “перемогти” свого попередника — авто з ДВЗ.

Від нових “зелених” тенденцій не відстає й Україна. Країна входить у першу 10-ку зі зростання кількості електроавто.

За 9 місяців цього року їхнє число зросло майже на 3,8 тис. Головна перевага таких автомобілів — економія на бензині. У середньому авто з ДВЗ “зжирає” до 6 літрів за 100 км (залежно від об’єму двигуна і швидкості цифри можуть значно коливатися). Наприклад, якщо щодня проїжджати 30 км (на роботу і додому), то за місяць доведеться заплатити приблизно 1,3-1,5 тис. грн тільки за бензин.

На електрокарі, за таких же умов, за місяць доведеться віддати лише 132 грн за електроенергію. Постійно на шару заряджатися клопітно — стояти мінімум 3 години, щоб “залити” сотню км пробігу, реально тільки для тих, хто живе/працює у безпосередній близькості і має багато терпіння.

“Зазвичай заряджаю автомобіль вдома за нічним тарифом, отримую 100 км ходу за ціною чашки кави. За бажання, можна використовувати безкоштовні громадські станції — тоді вартість пробігу взагалі сягатиме до нуля”, — розповідає Глебец.

Тариф на електроенергію за двозонним лічильником у нічний період — 90 коп. за кВт*год. Від звичайної побутової розетки електрокар заряджатиметься до 7-8 годин. За цей час можна витратити не більше 28 кВт*год струму. Однієї зарядки Nissan Leaf може вистачити приблизно на 120 км (залежно від умов і сезону).

Довідка: Nissan Leaf

Скільки коштує: від $10 тис.

Максимальна швидкість: 145 км/год

Скільки заряджати, щоб проїхати 100 км: вдома (до 3 кВт) – 7-8 годин, на зарядці Level 2 (6.6 кВт) – 3 години, на швидкій (Chademo) – 30 хвилин

Скільки можна проїхати на одній зарядці: приблизно 120 км

Скільки коштує повна зарядка: 22,1 грн (вдома), 0 грн (на громадській станції)

Економія: до 200 грн на кожні 100 км

“У новій батареї номінальна ємність. З часом відбувається деградація, і ємність постійно зменшується. Звучить страшно, але це не привід для побоювань — насправді, лише на декілька відсотків у рік. Через декілька років деградація сповільнюється. У США на батарейку Leaf дають гарантію 8 років або 160 000 км. Слугуватиме вона до 10 і більше років. Зрозуміло, що з втратою ємності настане момент, коли буде не вистачати пробігу”, — розповідає Олександр Глебец.

Так, кожні 10 років в автомобілі доведеться міняти батарею. Ця процедура обійдеться у майже $3 тис. Однак, за цей час можна заощадити на ТО й обслуговуванні: немає оливи в двигуні, свічок, коробки передач, ременів ГРМ, вихлопної системи. І ще більше — на пальному. Важливо придбати автомобіль із пробігом у справному стані і дбайливо експлуатувати — тоді він майже не потребуватиме вкладень.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Website Protected by Spam Master


Останні новини

«Он не лидер»: Мареска раскритиковал капитана Челси

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua