Виробництво хамону в Іспанії опинилося під загрозою через брак жолудів
Виробництво іберійського хамона, що виробляється в Іспанії, опинилося під загрозою через брак ключового продукту для свиней — жолудів.
Про це повідомляє The Guardian.
Кількість жолудів, що опали, серйозно знизилася через те, що літні сезони в країні стали більш спекотними і посушливими. Це, а також падіння ринкових цін на продукт, призвело до зниження виробництва хамону на 20% в одному з чотирьох регіонів Іспанії, які офіційно виробляють хамон захищеного географічного походження (denominación de origen) — автономне співтовариство Екстремадура.
Іберійський хамон виробляється лише з чорних свиней, яких відгодовують жолуді з реліктових дубових гаїв. Дерева, що там ростуть, звикли до більш вологого клімату, тому високі температури і тривала відсутність дощів негативно позначаються на їхньому стані.
Літо 2022 року було рекордно спекотним в Іспанії. Кількість дощів у регіоні Екстремадура впала за останні 50 років на 35%.