Біологи виявили, що кава може знизити тяжкість ожиріння печінки
Вчені з Коїмбрського університету з’ясували, що збільшення споживання кави може знизити тяжкість неалкогольної жирової хвороби печінки у людей із надмірною вагою та діабетом 2-го типу.
Дослідження опубліковано у журналі Nutrients.
Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП) — це збірний термін для захворювань печінки, спричинених накопиченням жиру в печінці. Воно може призвести до фіброзу печінки, цирозу та раку. НАЖХП є результатом хворого способу життя: недостатнього руху та висококалорійної та жирної дієти.
Дослідники опитали 156 осіб з середньою вагою нижньої стадії ожиріння, 98 з яких страждали на цукровий діабет 2-го типу та надали зразки сечі, зібраної за 24 години. У зразках вчені оцінили вміст природних продуктів розщеплення кави в організмі.
Споживання кофеїну було пов’язане із зменшенням фіброзу печінки при НАЖХП та інших хронічних захворюваннях печінки. Пацієнти з вищим рівнем кофеїну були менш схильні до фіброзу печінки. Крім того, високі рівні інших компонентів кави у сечі були значною мірою пов’язані зі зниженням жирової дистрофії печінки.
Вчені припускають, що поліфеноли, що містяться в каві, знижують окислювальний стрес у печінці, що, у свою чергу, знижує ризик фіброзу, а також покращує метаболізм глюкози як у здорових людей, так і у людей з надмірною вагою. Ймовірно, ці ефекти можуть полегшувати тяжкість діабету 2-го типу.