Лікар назвала найшкідливіші та найкорисніші продукти для діабетиків
Люди, хворі на цукровий діабет, повинні уважно стежити за тим, що вони їдять.
Діабет зобов’язує
Як тільки у картці пацієнта з’являється діагноз «цукровий діабет», у нього з’являється обов’язок щодо свого здоров’я – стежити за рівнем глюкози в крові. Робити це за допомогою сучасних пристроїв легко. Набагато складніше контролювати, що знаходиться у вашій тарілці і чи не нашкодить той чи інший продукт здоров’ю.
Ендокринолог та дієтолог Седа Мусаєва розповіла, які продукти можна їсти діабетикам, а від яких варто назавжди відмовитися і чому.
Які продукти треба їсти?
Корисними для діабетиків будуть продукти із низьким глікемічним індексом. Це абрикоси, груші, молоко, вишня, баклажани, гриби, чорна смородина, листовий салат.
Потрібно включити в раціон харчування та продукти з високим вмістом клітковини: висівки, бобові, фрукти (маракуя, авокадо, малина, ожина), мигдаль та цільнозерновий хліб. Клітковина допоможе швидко вивести з організму шкідливий холестерин та нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту.
– Якщо харчування буде регулярним та збалансованим, то рівень глюкози не скакатиме, – запевняє медик.
Дієтолог також рекомендує частіше їсти зелень: салат, шпинат, китайську капусту та селеру. Вони виводять токсини з організму, зміцнюють імунітет, сприяють насиченню магнієм, кальцієм, вітамінами. Крім цього, листова зелень ефективно, а головне, швидко знижує рівень цукру в крові.
Без побоювань за здоров’я діабетикам можна їсти солодку картоплю: завдяки наявності в ньому повільних вуглеводів, цукор засвоюватиметься не так швидко, як завжди, а отже, шкоди здоров’ю не буде.
Дієтолог звертає увагу на те, що діабетикам важливо багато пити звичайної води. Не менше півтора літрів на добу. Адже через нестачу рідини в організмі рівень цукру в крові швидко підвищується.
Продукти, заборонені для діабетиків
– Пацієнтам із діагнозом цукровий діабет я рекомендую абсолютно виключити з раціону цукор, цукерки, шоколад, печиво, солодкі напої, газовані напої, алкоголь. Жодної користі від них не буде, а загострити перебіг хвороби кожен продукт здатний, – зазначила Седа Мусаєва.
Під забороною також мають бути продукти з високим глікемічним індексом: фініки, пиво, пісочне печиво, макаронні вироби, мед та мюслі із сухофруктами.
Источник: woman24.kyiv.ua