Goodnews.ua


Авторинок зупинився: українці не можуть купити і продати автомобілі

Март 20
11:22 2020

До кінця карантину власнику нового авто можна буде їздити на транзитних номерах, але машину з пробігом можна буде отримати лише за дорученням.

Через тиждень після оголошення загальнонаціонального карантину обмеження поширилися і на автомобільний ринок. 19 березня Сервісні центри МВС України перестали надавати послуги з реєстрації куплених транспортних засобів, – для чого потрібна фізична присутність власника, – через перехід в онлайн-режим роботи, передає UBR.

Техпаспорт, номера і нове водійське посвідчення знову можна буде отримати лише після 3 квітня – якщо завершення карантину не буде відсунуто на пізніший термін. Заборона не стосується лише медичних та дипломатичних установ.

Рішення може завдати істотної шкоди не тільки по автомобільним продажам, а й позбавити значної частини доходу Пенсійний фонд, в який власник ТЗ відраховує від 3% до 5% в залежності від вартості автомобіля при першій реєстрації.

Опитані UBR.ua експерти скептично поставилися до правильності закриття Сервісних центрів.

«Складно сказати, наскільки дане рішення обґрунтоване, враховуючи, що співробітники банків і продовольчих магазинів продовжують роботу. Я думаю, можна було перебудувати роботу, щоб відвідувачів дистанціювалися від співробітників, забезпечити необхідні профілактичні заходи. Але зупиняти повністю реєстрацію автомобілів неправильно. Адже це торкнеться не тільки автомобілістів, але і наповнення Пенсійного фонду. Крім того, все це відбулося несподівано, рішення опубліковано ввечері, не було ніякого підготовчого періоду, щоб до кампаніі могли спланувати свої дії», – сказав директор інформаційно-аналітичної групи Auto-Consulting Олег Омельницький.

При цьому навіть в умовах переходу роботи центрів в онлайн-режим можна було надати доступ до реєстрації хоча б нових автомобілів, переконаний Олег Назаренко, генеральний директор Всеукраїнської асоціації автомобільних імпортерів і дилерів (ВААІД). Їх перевірка відповідно до законодавства не повинна бути настільки скрупульозна, як при видачі дозволів на користування вживаною машиною, пояснив експерт.

«Я вважаю, що в умовах карантину можна відновити дистанційну реєстрацію нових транспортних засобів. Справа в тому, що нові машини, на відміну від вживаних, не підлягають оглядові експертом сервісного центру МВС. Так само, як під час карантину дозволено дистанційно продавати товари і продукти , можна було б вирішити і автосалонам подавати документи в Сервісний центр онлайн, а автовласникові вже після завершення реєстрації приїжджати на місце і з усіма необхідними захисними заходами забирати їх», – говорить Назаренко.

Хоча перехід сервісних центрів на карантин і не означає повну зупинку ринкових відносин в автомобільній галузі, але істотно їх обмежує. Так, незважаючи на постанову уряду №3219, що дало можливість експлуатувати куплене в салоні авто на тимчасових транзитних номерах увесь період карантину замість дозволених в нормальних умовах 10 днів, без реєстрації в МВС неможливо оформити покупку вживаного авто, купленого як всередині України, так і привезеного з Європи.

«Без реєстрації в МВС на ринку можна купити машину, тільки отримавши довіреність, і їздити фактично на чужому автомобілі. Операцію ви не зафіксуєте, а гроші передасте. До того ж при такому сценарії підвищується ймовірність наштовхнутися на шахрая і остаточно бути обдуреним. Найкраще в період карантину не купувати машину на ринку, а дочекатися скасування обмежень», – прокоментував ситуацію Олег Омельницький.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Website Protected by Spam Master


Останні новини

Лунин — в старте Реала на Эль-Класико

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua