Goodnews.ua


За вами стежать: чим небезпечні VPN-сервіси

Май 17
09:02 2018

Інтернет-користувачі дедалі частіше намагаються захистити свої персональні дані. Одним із способів є використання VPN. Втім, цього недостатньо.
Спроби зберегти конфіденційність в інтернеті стають дедалі популярнішими.
Користувачі обережніше поводяться з використанням геолокації на телефоні або з реєстрацією на сайтах за допомогою менеджера паролів. Іноді вони заклеюють камери на ноутбуках та обирають для листування приватні месенджери.
Одним із способів убезпечення своєї присутності в мережі є використання VPN. Чи надійний цей інструмент?

Що таке VPN і як він працює
VPN розшифровується як Virtual Private Network — віртуальна приватна мережа. "Віртуальна" — бо для неї не потрібно прокладати фізичне з'єднання, VPN працює на основі всесвітньої мережі. Приватна — бо вона не доступна для сторонніх.
Образно кажучи, VPN — це додатковий "конверт" або "тунель", у який користувач кладе своє повідомлення, щоб ніхто не побачив його зміст.
VPN дозволяє приховати особу і місце розташування в мережі, захищає дані, гарантує безпеку інформації. Користувач може заходити на сайти, заблоковані у його країні. При цьому його майже неможливо вистежити.

Як заробляє безкоштовний VPN
Абсолютно безкоштовних сервісів VPN не існує. Завантажуючи додаток у смартфон, користувач уже сплачує певну ціну. Хтось змушений дивитися рекламу, хтось платить гроші за додаток, хтось повідомляє додатку свої особисті дані.
Перші два способи — це прозора монетизація. Сервіс заробляє або на платі за користування, або на рекламі. Третій варіант — ризикований. Якщо VPN-сервіс не пропонує реклами, а його використання безкоштовне, існує висока ймовірність, що сервіс продає особисту інформацію користувачів рекламодавцям.
Можливий ще гірший варіант. В інформації, якою володіють VPN-сервіси, зазвичай зацікавлена влада, і є ризик тіньової співпраці сервісу з державними органами. Щоб зменшити такий ризик, можна обрати VPN-сервіс іншої країни.
Платні сервіси хоч і зменшують ризики витоку особистої інформації, але їм нічого не заважає використовувати всі способи монетизації, у тому числі продаж даних.

Чим загрожує неперевірений провайдер
VPN-сервіс приховує з'єднання від стороннього ока, але сам він бачить усе. Якщо сервісом володіють зловмисники, вони отримають усю інформацію користувача.
Атаки всередині VPN можна поділити на два види: пасивні та активні.
Пасивні — це збирання даних без втручання в процес передавання інформації. Вони дозволяють бачити історію переглядів сайтів і листи без шифрування. Активні — це викривлення та викрадення даних, що передаються.
"VPN-сервіс передбачає, що весь трафік користувача проходить через третю сторону — комерційну організацію. Вона має повний доступ до вашого трафіку.
Приклад Фейсбуку показує, наскільки низьким може бути рівень відповідальності компаній, які мають доступ до персональних даних. Фейсбук — це великий гравець, до якого прикута увага громадськості. Що вже говорити про маленьку компанію, яка пропонує VPN-сервіс?" — коментує директор з корпоративних сервісів Information Systems Security Partners Артем Михайлов.

Як обрати надійний VPN-сервіс
Відрізнити перевірений додаток від неперевіреного можна кількома способами.
По-перше, потрібно звернути увагу на власника VPN-сервісу.

В описі кожного додатка мусить бути ім'я автора і цифровий підпис перевіреної контрольними органами організації.
Також варто прочитати відгуки користувачів.
По-друге, треба звернути увагу на кількість серверів та країн, які використовує VPN: чим їх більше, тим краще.
"Якщо країн понад 50, компанія зареєстрована в офшорній зоні і присутня на ринку понад десять років, їй можна довіряти", — вважає голова відділу кібербезпеки компанії Hacken Микита Книш.
По-третє, варто уважно прочитати умови конфіденційності. У них вказані підстави, за яких сервер видає персональні дані користувачів, а також інформація про термін їх зберігання. Довіряти можна сервісу, який оприлюднює дані лише за рішенням суду і зберігає інформацію протягом одного-десяти днів.
"Я би радив бути пильними щодо тих VPN, які були створені після обмеження доступу до російських сайтів. Вони можуть бути пасткою", — каже Книш.

Чи можна чимось замінити VPN
Існує багато інструментів, які можуть замінити VPN: TOR Browser, I2P, Freenet, GNUnet, HTTP проксі-сервери, SOCKS проксі-сервери, CGI-проксі або "анонімайзери". Усе залежить від того, для чого потрібен сервіс. Найбільш анонімним є TOR Browser. Його недолік — низька швидкість передавання даних.
VPN-сервіси бувають різними. Є приватні VPN, які можна створити на власному сервері, є VPN, які надає браузер, є автономні VPN, які можна завантажити з інтернету. Найбільш безпечним є VPN-сервіс, створений користувачем самостійно.
Сленговою мовою це називається "підняти свій VPN", тобто орендувати фізичний чи віртуальний сервер і розгорнути на ньому власну інфраструктуру, яка об'єднуватиме певну кількість комп'ютерів. Софт для цього можна налагодити самостійно або завантажити готовий пакет інструментів з мережі.
Втім, одного лише VPN для захисту даних від кібератак недостатньо. VPN-сервер буде безсилим, якщо користувач завантажуватиме неперевірені додатки, використовуватиме однакові паролі та заходитиме на підозрілі інтернет-сторінки.

Источник: epravda.com.ua

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Website Protected by Spam Master


Останні новини

Почеттино: Палмер превзошел все ожидания

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua