Goodnews.ua


Реформаторы принялись «улучшать» упрощенку — до наличия отсутствия

Март 10
15:19 2017

Реформаторы принялись

Правительство начало очередную атаку на упрощенную систему налогообложения (УСН). На этот раз более продумано и осторожно.

Во-первых, вместо громких заявлений о «ликвидации» и «отмене единого налога» (чреватых многотысячными митингами предпринимателей), стали использоваться более обтекаемые термины: «трансформация», «выравнивание налоговой нагрузки между упрощенной и общей системами налогообложения», «ужесточение условий с 2018 года». Детали не поясняются, видимо, во избежание тех же митингов.

Во-вторых, электорату втирается как "мазь от геморроя", что планируемые новшества – не инициатива украинских властей, а одно из требований МВФ (обновленный Меморандум с фондом недавно согласован, но текст документа планируют рассекретить не ранее, чем во второй половине марта). Хотя эксперты заявляют обратное: для МВФ важно лишь, как Украина будет погашать долги, а требований о ликвидации упрощенки фонд никогда не выдвигал, заявления власти о такой возможности — не больше чем спекуляции.

В-третьих, украинцам пытаются доказать, что упрощенка – это зло. Правда, аргументы напоминают софистику. К примеру, в разработанном МЭРТом проекте «Стратегии развития малого и среднего предпринимательства – 2020» встречаются такие утверждения: «Упрощенная система налогообложения препятствует росту МСП», «…для МСП, привыкших к уклонению от норм и стандартов», «… есть некоторые признаки, что те, кто используют УСН, могут быть задействованы в отмывании средств» и т.п.

А Минфин недавно сообщил, что «существуют определенные проблемы в использовании упрощенной системы налогообложения с целью минимизации налогов. Особенно в сфере внешнеэкономической деятельности, электронной коммерции и предоставления различных услуг через сеть Интернет. Это в свою очередь создает неконкурентные преимущества для недобросовестных предпринимателей. Плюс неуплаченные средства в бюджет. Для снижения злоупотреблений в Министерстве финансов планируют пересмотреть виды деятельности, разрешенных для использования в пределах УСН».

Проще говоря, Минфин предлагает простейшее, на первый взгляд, решение проблемы: некоторые предприятия нарушают – давайте всей сфере бизнеса запретим работать на едином налоге. Почему тогда Минфин не советует выгнать с общей системы налогообложения целые отрасли, некоторые предприятия которых нарушают нормы Налогового Кодекса, — вопрос риторический.

Более того, по мнению опрошенных экспертов, у правоохранительных органов есть все рычаги для возврата в правовое поле крупных компаний, использующих упрощенку для оптимизации налогов, но нет «желания» это делать.

Каковы же истинные цели очередного нападения на единый налог? К каким последствиям для страны может привести «трансформация» УСН? Об этом рассказали народные депутаты и эксперты во время дискуссии в Украинском кризисном медиа-центре. Их дополнили ИТ-специалисты.

Оксана Продан, член Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики:

— З приводу оптимізації. Податковій ситуація відома. Теоретично вони могли б внутрішнім розпорядженням заборонити цю практику. Використовувати спрощену систему оподаткування для мінімізації податків великого бізнесу зараз дозволяє тільки одне – влада, яка має відношення до цього бізнесу.

Україна зможе продуктивно розвиватися тільки на основі середнього класу. Але з року в рік чиновники, великий бізнес і корупціонери борються з ССО, щоб зробити малий бізнес залежним. Сьогодні спрощена система – це страховка, єдиний механізм, який захищає малий бізнес від корупціонерів і дозволяє споживачам придбати товари і послуги на 20-30% дешевше. Особисто спілкувалася з керівником однієї великої компанії, який відверто сказав: якби у нього не було безлічі дрібних конкурентів — їх ціни були б на 30% вище. Ці 30% оплачували б споживачі тільки тому, що не було б конкуренції в тій чи іншій сфері.

Загальна система оподаткування залишається дуже складною. Невеликий бізнес її просто не потягне. Тому прошу: залиште в спокої спрощену систему оподаткування, поки самі підприємці не попросять внести до неї зміни.

Якщо влада дійсно хоче легалізувати, а не ліквідувати малий бізнес, то потрібно, по-перше, збільшити обороти на спрощеній системі. Тому що сьогоднішні обмеження заганяють підприємців у тінь. По-друге, спростити звіти та облік по найманим працівникам. По-третє: знизити штрафи за найманих працівників, тому що сьогоднішній рівень штрафів — вбивство бізнесу. В-четверте: все ж провести антикорупційну реформу, ліквідувати можливості для корупції на загальній системи оподаткування. Перший пункт можна виконати вже в цьому кварталі, спростити звітність — у другому, все інше зробити — до 1 липня. Було б бажання…

Володимир Дубровський, член наглядової Ради CASE Україна:

— Кожного разу, коли йде наступ на справжні великі корупційні схеми — відразу починається галас навколо спрощенки. Це такий маневр, по блатному — «кіпіш», щоб відволікти увагу від справжніх проблем.

Більшість зловживань – саме на загальній системі. А обсяги зловживань, у яких звинувачують «спрощенців», більші, ніж оборот усіх «спрощенців» разом узятих. За даними Global Financial Integrity, з України в офшори виводиться у середньому 10% ВВП. При цьому обсяг спрощеної системи – 7% від загального.

Порушення ССО — на поверхні. Є всі можливості їх припинити. Випадки, коли великий бізнес ховається за спрощеною системою, не були б можливими без «кришування». Але які б обмеження не встановили, якщо порушники залишаться під дахом, який не дозволяє їх вивести на чисту воду, вони все одно будуть ухилятися від сплати податків. А постраждають ті, хто нічого не порушує, їм доведеться або збільшувати витрати або закритися.

Також можна почути звинувачення в тому, що через спрощенку відмивають контрабанду. Але обсяги контрабанди набагато більші, ніж обороти всій ССО.

А твердження, що всі спрощенці платитимуть більше податків — від лукавого. Тому що сьогодні альтернатива ССО — не загальна система, а тінь.

Доки ми не зробимо загальну систему оподаткування простою і захищеною від сваволі, масштабних зловживань, — до того часу вдаватися до реформ спрощеної системи жодного сенсу немає.

Любомир Чорній, старший експерт Програми USAID "Лідерство в економічному врядуванні":

— Кожен бізнес хоче рости, збільшувати обороти і прибуток. Але через систему регулювання стимули для зростання бізнесу фактично відсутні. Держава не виконує своїх базових функцій по відношенню до бізнесу. Тому зараз не час переглядати, посилювати контроль, умови ССО.

Є сенс реформувати загальну систему оподаткування, щоб вона наблизилася до спрощеної за своїми підходами, звітністю, документообігом, організації роботи бізнесу. Потрібно вирішити колосальний обсяг проблем податкового адміністрування саме на загальній системі. І тільки коли вони будуть вирішені, уряд міг би запропонувати для суспільної дискусії можливий перегляд ССО. Без цих кроків ми отримаємо зовсім інший результат: не зростання сплати податків, а закриття, знищення суб'єктів господарювання.

Щорічні спроби залатати діри в бюджеті — авантюра. Зміни не проходять необхідного громадського обговорення, все приймається за кілька днів до нового року. Бізнесу доводиться дуже оперативно перебудовуватися, шукати виходи, оптимізуватися. І до цього їх підштовхує непродумана політика влади. Люди апріорі прагнуть працювати легально. Якщо у них виникає потреба оптимізуватися, ймовірно, проблема в прийнятих неправильних рішеннях, змінених умовах, підвищення тиску і корупційних ризиках.

При цьому є багато можливостей наповнювати бюджет. Наприклад, вирішення проблеми офшорів, лібералізація валютного регулювання дозволять залучити до бюджету набагато більші суми ніж від ССО. За розрахунками нашої програми, ми маємо у 4-5 разів менші обсяги експорту, ніж могли б мати за умов більш ліберального валютного регулювання.

Думаю, уряду важливо розробити комплексну стратегію, а не ситуативно вирішувати проблему за рахунок якихось сегментів бізнесу.

Едуард Курганський, представник Асамблеї громадських організацій малого та середнього бізнесу України:

— Спрощена система — дієвий спосіб легалізації бізнесу. Поясню на прикладі. Мені потрібно найняти системного адміністратора в Києві на 8 тисяч грн. У мене є чотири можливих шляхи. Перший: плачу тільки чорну зарплату, переведення в готівку коштує недорого — 3-5%. Але при цьому розумію, що є контролюючі органи і їх штрафи. Другий: плачу 3200 грн офіційно, а решту суми — в конверті. Контролюючі органи мене не чіпають, працівник оформлений. Третій варіант: оформляю сисадміна як спрощенця, плачу 5%. Це повністю офіційна схема. Четвертий: оформляю працівника в штат з його реальною зарплатою, плачу близько 42%.

Зараз кожен третій готовий працювати без документів. Погіршення умов ССО може привести до того, що не кожен третій, а 80% будуть працювати в тіні. Україні не вистачить всіх контролюючих органів, щоб їх зловити.

Дмитрий Овчаренко, CEO SBT Systems Ukraine:

— Действительно, согласно данным наших источников, в тексте меморандума с МВФ упоминается термин “tightening” (сужение) разницы между общей системой и единым налогом. Этот аргумент выглядит логичным, так как большая разница в ставках налогообложения может создавать возможность для злоупотреблений.

Но, во-первых, даже технически речь не должна идти только о повышении ставки единого налога. Понижение ставок общей системы налогообложения выглядит просто необходимым, ведь, по оценкам внешних экспертов, по-прежнему более 50 % нашей экономики находится в тени.

Во-вторых, ставки налогов, например, в Польше мы знаем наизусть, ведь они существенно не менялись уже лет 10. Стабильные и понятные правила игры – основное условие долгосрочной работы с иностранными инвесторами. Поэтому любые изменения нужно делать без радикальных потрясений и только в рамках прозрачной многолетней стратегии. Например, повышение единого налога на 1% на протяжении 5-ти лет.

В–третьих, мы много обсуждаем каждый транш МВФ, как чуть ли не единственное условие развития экономики Украины. Но нужно помнить, что на фоне, например, полутора миллиардов долларов транша, которые нужно будет отдавать с процентами нам и нашим детям, IT-индустрия в 2016 году уже принесла 3 млрд долларов чистой валютной прибыли, которые свободно влились в экономику страны и которые не нужно отдавать.

На фоне коррупции, войны, ужасного состояния наших дорог, медицины, образования – институт частного предпринимательства и единый налог, похоже, на сегодня является единственным аргументом “за” для инвесторов выбирать Украину на фоне Польши, Болгарии, Румынии и прочих стран. Поэтому если мы хотим и в 2017 году “съесть" эти деньги или даже их приумножить, Украина должна выбрать более хозяйственный подход к своему чуть ли не единственному конкурентному преимуществу на международном рынке. А любые изменения делать только, семь раз отмерив. Даже невзирая на самые авторитетные рекомендации западных “экспертов” со своими интересами в этой истории.

Данные американского исследовательского центра Heritage Foundation по итогам 2016 года.

Уже который год вместо реальной налоговой реформы, депутаты голосуют за точечное, хаотичное латание бюджетных дыр в угоду лоббистким группам. «Правильность» этого пути подтверждают международные рейтинги, в которых Украина продолжает занимать почетные места рядом с Зимбабве, Венесуэлой и Северной Кореей.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Website Protected by Spam Master


Останні новини

Гвоздик рассказал, что нужно делать Усику, если Фьюри снимется с боя

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua