Goodnews.ua


“Тисячу Порошенка” отримують 43 бійця АТО

Август 30
08:32 2017

"Тисячу Порошенка" отримують 43 бійця АТО

Щодоби в середньому 43 військовослужбовця ЗСУ отримують тисячу гривень за безпосередню участь у бойових діях. Минулого року таких було 129 бійця.

Перед президентськими виборами Петро Порошенко обіцяв тисячу гривню за день в АТО. На папері “слово президента” виконане. За безпосередню участь у бойових діях українські військовослужбовці отримують 1000 грн за кожну добу участі. У реальності ці гроші щодня отримує така кількість військових, яких вистачить для формування лише одного взводу. При тому, що фронт тримають кілька бригад.

Окрім “бойових” військові мають ще дві винагороди. За успішне виконання завданняз'єднання або окрема частина отримують від 60 900 до 365 400 грн, а за знищену (захоплену) техніку залежно від особистого внеску між військовослужбовцями розподіляють від 12 180 до 243 600 грн.

Усі три виплати сплачуються грошима з бюджету, тож не можуть бути прихованими. Міноборони надало інформацію по сумам, які були виплачені військовим цього та минулого року.

"Тисячу Порошенка" отримують 43 бійця АТО
Відповідь Міноборони

Маючи загальні суми та суми одноразових виплат можна порахувати кількість таких виплат.

Так по “бойовим тисячам” рахуємо: 10 466 000 ділимо на 1000 (одноразова виплата), отриманий результат ділимо на 240 (стільки днів минуло з 1 січня по 28 серпня), отримуємо 43. Тобто в середньому цього року за участь у бойових діях “тисячу Порошенка” отримують 43 бійця. Якщо, умовно, вчора ніхто не отримав, то позавчора таких “щасливчиків” могло бути 86.

Подібні розрахунки для 2016-го року дають цифру 129. Тобто минулого року “бойові” отримували втричі більше військових, ніж цього року. Це може свідчити про те, що рівень бойової активності на фронті значно зменшився. Але є один нюанс.

Справа у тому, що отримати ці бойові не так-то й легко. Минулого року військові розповідали мені, що оформлення бойових навмисно ускладнюється. Можна просидіти усю ніч/день під обстрілами, а “тисячу Порошенка” не отримати. Тільки у випадках, коли є поранені або вбиті, підрозділу точно оформлять бойові дії, в інших випадках можуть відмовити, казали військові.

Така практика продовжується. І на це вказують цифри.

43 бійця – це приблизно один взвод. З урахуванням реальної ситуації на фронті це може бути 2-3 взводи, які “стоять” на передових взводно-опорних пунктах. Але навіть під час цьогорічних кількох фаз “перемир'я” щоденні офіційні зведення подавали десятки випадків порушення режиму тиші. Тобто під вогнем могли бути десятки взводів на передовій, яким “тисячу Порошенка” не сплачували.

Щоправда, тут є два розуміння, що таке бойові дії.

Одні вважають, що перебування під вогнем з командою зверху “спостерігайте”, це не бойові дії. Тобто навіть коли українських військових криють з артилерії, а вони лише “спостерігають”, “бойова тисяча” за це “нєпаложєно”. І тільки коли зі штабу прийшла команда “вогонь”, починаються бойові дії. Так війну бачать зі штабів.

З окопів війна бачиться дещо інакше. Навіть коли ворог використовує лише “стрілкотню”, це вже бойові дії. Один влучний постріл снайпера може завдати більше шкоди, ніж залп “Граду” кудись “в поле”.

З таких різних підходів до визначення “бойових дій” отримуємо кардинально різні оцінки щодо виконання обіцянки Порошенка щодо виплати “бойової тисячі”.

Ще одна історія в цьому контексті. Статус учасника бойових дій (УБД) мають близько 300 тисяч українців. Левова частка з них ніколи не отримувала “бойову тисячу”.

З відповіді Міноборони можна отримати ще цікаві цифри.

По знищеній/захопленій техніці маємо велику розбіжність: 5-110 одиниць цього року та 12-235 одиниць минулого року. Така розбіжність обумовлена великою різницею в розмірах одноразових виплат.

Кількість успішно виконаних завдань можна вирахувати з більшою точністю. У 2017-му таких було 2-7, у 2016-му – 2-5. Знову таки, в реальності цих успішно виконаних завдань може бути у рази більше. Тільки офіційно по документам провели лише одиниці.

Share

Статьи по теме







0 Комментариев

Хотите быть первым?

Еще никто не комментировал данный материал.

Написать комментарий

Комментировать

Залишаючи свій коментар, пам'ятайте, що зміст та тональність вашого повідомлення можуть зачіпати почуття реальних людей, що безпосередньо чи опосередковано пов'язані із цією новиною. Виявляйте повагу та толерантність до своїх співрозмовників. Користувачі, які систематично порушують це правило, будуть заблоковані.

Website Protected by Spam Master


Останні новини

Деревянченко назвал фаворита боя Альварес — Мунгия

Читать всю статью

Ми у соцмережах




Наші партнёри

UA.TODAY - Украина Сегодня UA.TODAY
Goodnews.ua